• Menu
  • Menu
Heimweh im Feriencamp

10 tips voor heimwee op kamp

Dit artikel bevat links naar onze Nederlandse  website, mocht je graag een kijkje willen nemen op onze Vlaamse website dan kunt u hier klikken.

Heimwee, iedereen kent het wel en iedereen heeft het vast wel een keertje gevoeld in z’n leven. Het is een volkomen normaal gevoel, vooral bij kinderen gebeurt dit vaak. Maar hoe ontstaat heimwee? Heimwee komt voor wanneer iemand zich niet op z’n plek voelt in een nieuwe omgeving. De drang en het verlangen om naar huis te gaan wordt dan alsmaar groter. Bij kinderen gebeurt dit vaak, omdat ze soms weinig ervaring hebben buiten hun vertrouwde omgeving. 

Natuurlijk zal voor ieder kamp de hoeveelheid heimwee, nervositeit en zorgen verschillen. Het ene kind is dol op sport en droomt van een voetbalkamp, dus denkt helemaal niet meer aan thuis en het andere kind vindt bijvoorbeeld een survivalkamp toch wat spannender. Het is volkomen normaal! Hieronder volgen handige tips en trucs om heimwee op kamp van uw kind te verlichten of zelfs doen verdwijnen. 

Vind hieronder de ultieme heimwee tips! 

Hieronder zijn de beste tips voor heimwee verzameld die wij hebben gebaseerd op onze ervaringen van de voorgaande jaren. 

Oefening baart kunst 

Voordat uw kind op kamp of een andere reis gaat is het handig om van te voren te oefenen zodat uw kind kan wennen aan het idee om gescheiden te zijn van zijn of haar ouders. Probeer bijvoorbeeld uw kind stapsgewijs te laten wennen aan lange afstanden en nieuwe omgevingen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld uw kind vaker te laten logeren bij familieleden of vriendjes/vriendinnetjes. Als u deze manier toepast zal uw kind al voorbereid zijn op het lange verblijf zonder u en voorkomt of vermindert het heimwee op kamp. 

Toon begrip 

De eerste aanwijzingen van heimwee op vakantie zijn meestal voor vertrek al aanwezig. Daarom is het belangrijk om uw kind de benodigde aandacht te geven en begrip te tonen voor de eventuele zorgen. Maak dit onderwerp bespreekbaar en luister goed naar de zorgen en angsten van uw kind. Op deze manier voelt uw kind zich ook comfortabeler. 

Afleiding is het beste medicijn

Ga erop uit met het gezin en hou uw kind bezig met leuke activiteiten. Zo denkt uw kind op voorhand minder na over het verblijf op kamp zonder ouders en zal het heimwee op kamp helpen voorkomen. Dit is ook een goede manier om uw kind hierop een beetje voor te bereiden en na een leuke dag samen bijvoorbeeld alvast in te pakken. 

Voorbereiding is het halve werk

Het is rustgevend voor uw kind om alles op tijd voor te bereiden. Leg samen met uw kind alle belangrijke documenten en noodnummers klaar, dat geeft een veilig gevoel. Om heimwee op kamp te voorkomen zijn vertrouwde dingen zoals een knuffel of dekentje ook heel belangrijk om mee te nemen. Dit is belangrijk omdat als de heimwee op kamp toeslaat, uw kind in ieder geval iets vertrouwds mee heeft op kamp.  

Neem een aandenken mee

Kinderen pakken meestal zelf hun eigen waardevolle spulletjes mee voor een verblijf van huis. Het is wel belangrijk om dit even te dubbelchecken. Mocht uw kind het toch vergeten zijn kan je het altijd nog inpakken net voor vertrek. Hierdoor heeft het kind een huiselijk voorwerp mee mocht er heimwee op kamp voorkomen. 

Het juiste afscheid 

Er is vaak verwarring over wat voor soort afscheid het meest effectief is om heimwee op kamp te voorkomen. Een lang en uitgebreid afscheid is niet altijd de beste manier van afscheid nemen. Het is juist beter om het kort te houden en een vrolijk gesprek te voeren om duidelijk te maken dat het een hele leuke tijd gaat worden. 

Schrijf een heimwee brief 

Een andere manier om heimwee op kamp te voorkomen kan d.m.v. een heimwee brief. Het idee erachter is dat uw kind een soort dagboek gaat schrijven aan mama of papa. In deze brieven kan uw kind vertellen over de leuke belevenissen van iedere dag. Dit geeft uw kind het gevoel dat hij of zij nog steeds kan communiceren. 

Houd contact op de juiste manier 

De meningen kunnen hierover nogal verschillen. Want telefoontjes naar mama of papa kunnen in sommige gevallen heimwee op kamp vergroten. Maar het kan uw kind ook juist helpen om op kracht te komen. Als u met uw kind aan de telefoon bent is het belangrijk om kalm te blijven. Net als bij het afscheid nemen is het nuttig om over leuke dingen te praten. Vraag bijvoorbeeld wat uw kind de afgelopen tijd heeft gedaan en probeer hem of haar aan te moedigen. Soms kan het ook helpen om dit kenbaar te maken bij een vertrouwenspersoon, zodat diegene op uw kind kan letten en af en toe een praatje kan maken. 

Maakt u zich geen zorgen 

Het is belangrijk om uw vooral geen zorgen te maken. Heimwee op kamp is namelijk heel normaal  en iedereen krijgt er wel eens een keer mee te maken. Het belangrijkste om te weten is dat ieder kind er anders mee omgaat. Niemand kan u vertellen wat de juiste manier voor uw kind is. Voor sommige helpt afleiding, andere kinderen hebben behoefte om hun emoties kwijt te kunnen en natuurlijk zijn er ook kinderen die zich liever terugtrekken in alle stilte. Met behulp van alle benoemde tips kunt u kijken wat het beste werkt voor uw kind. 

Vertrouw erop dat het goedkomt 

U zult zelf vast ook een beetje zenuwachtig zijn voor het eerste lange verblijf van uw kind zonder mama of papa en dat is natuurlijk heel normaal. Het is alleen wel belangrijk dat u uw zorgen en angsten niet aan uw kind toont. Of het nu een logeerpartij is bij opa en oma, een overnachting met vriendjes/vriendinnetjes, of een eerste vakantiekamp. Er zullen hoe dan ook altijd mensen in de buurt zijn die goed voor uw kind zullen zorgen. Tijdens al onze kampen is de belangrijkste regel veiligheid  en de tweede garantie is heel veel plezier!

Wij hopen dat deze heimwee tips hebben geholpen om te beslissen wat de beste manier en aanpak is voor uw kind. Mocht u nog vragen hebben hierover of een andere kwestie, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze vriendelijke klantenservice. Zij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. 
Je kunt ons bereiken via: (020) 808 00 46 (Ma-Vr, 9-18 uur) of een mail sturen naar vragen@juvigo.nl

4.6 / 5. Algemeen: 7

Sam

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *