• Menu
  • Menu

Dit zijn 3 verschillende soorten surfen!

Iedereen kent het klassieke surfen wel. De sport vindt zijn oorsprong in Polynesië, waar het een heilige sport was. Het surfen mocht alleen beoefend worden door stamhoofden of leden van de koninklijke familie. Het was dus alleen voor de elite. Ook moest er een offer gebracht worden voordat er een nieuw surfboard gemaakt mocht worden. Dit surfboard werd dan gemaakt van suikerriet. De sport werd voor het eerst omschreven door de Britse ontdekkingsreiziger James Cook, die langs Polynesië was gevaren en de sport hier had gezien. Maar de echte doorbraak van het surfen kwam toen er drie prinsen uit Hawaii naar Californië verhuisden om te studeren. Ze waren van het koninklijke huis, en mochten de sport dus beoefenen van hun cultuur. Ze gingen in Californië surfen. De andere Amerikanen zagen dit en wilden ook surfen! Zo groeide de sport snel uit tot een fenomeen en het is nu zelfs zo groot dat het een olympische sport. Er zijn ook variaties op het klassieke surfen gekomen. Je leest hier over 3 verschillende soorten surfen!

Golfsurfen

Dit is het klassieke surfen dat is begonnen in Polynesië. Tijdens het golfsurfen -de naam zegt het al- gebruik je de golven en een surfplank om over het water te glijden. Een golfsurfer maakt gebruik van de steile voorkant van de golf om snelheid te krijgen en op het water te blijven. Door te bewegen kan de surfer een gedeelte van de golf vinden waar hij nog sneller kan gaan. Ze gebruiken verschillende technieken, die vaak trucjes worden genoemd. Hoe ze deze technieken uitvoeren, hangt meestal af van hun eigen surfstijl. Dit heeft ook te maken met het type surfplank dat ze gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten surfboards.

verschillende soorten surfen, een surfer in een glolf

De drie bekendste zijn de volgende; 

Longboards, die erg lang en zwaar zijn, en dus erg geschikt als je lang op een golf wilt kunnen balanceren. De surfboards hebben een lengte van ongeveer 3 meter. Een andere variant is een shortboard, die zijn een stuk korter dan de longboards, met een lengte van 1,30 meter tot 1,95 meter. Ook zitten er aan deze planken 3 vinnen bevestigd. De kleinste variant is een skimboard. Deze is ontworpen om behendig op het water te manoeuvreren en verschillende trucjes te doen.

Golven ontstaan meestal ver weg op zee door de wind of een storm. Wanneer deze golven dichter bij de kust komen, worden ze sterker. Dit komt omdat het water daar ondieper is en de golven omhoog moeten. De onderkant van de golf vertraagt door wrijving met de zeebodem, waardoor de golf gaat krommen. Afhankelijk van de snelheid, richting, kracht van de golfbeweging en de vorm en helling van de bodem kunnen er verschillende soorten golven ontstaan die variëren in uiterlijk en sterkte.

Windsurfen

verschillende soorten surfen, een windsurfer met een rood zeil

Windsurfen, of plankzeilen, is een watersport waarbij je een surfplank gebruikt met een mast en een zeil erop. Met een giek kun je het zeil besturen. Onderop de surfplank zit achteraan een vin die helpt om recht te blijven varen. Voor beginners is er ook een zwaard in het midden van de plank, wat voorkomt dat ze afdrijven. In tegenstelling tot golfsurfen heb je geen grote golven nodig om te windsurfen, behalve bij de “waven” variant. Wel is het belangrijk dat er genoeg wind is om deze sport te kunnen doen.

Doordat je geen golven nodig hebt voor deze sport, is het ook mogelijk deze te beoefenen op meren, in tegenstelling tot golfsurfen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele windsurfkampen die in Nederland worden georganiseerd rondom de vele meertjes in Friesland.

Hoe het windsurfen is ontstaan

Hoewel het Engelse hooggerechtshof in 1982 oordeelde dat de twaalfjarige Peter Chilvers al in 1958 een prototype van een zeilplank had gemaakt, waren het vooral de Amerikanen Jim Drake en Hoyle Schweitzer die het windsurfen echt ontwikkelden. Drake, een NASA-ingenieur, experimenteerde met verschillende zeilvormen en ontmoette in de late jaren zestig de golfsurfer Schweitzer. Hun idee was om een zeil op een surfplank te bevestigen, zodat het zeil de wind kon vangen en hen vooruit zou duwen. Dit was eenvoudiger dan traditionele zeilsport, omdat de plank en het zeil gemakkelijker te vervoeren waren. In 1968 vroegen ze patent aan voor hun uitvinding. De eerste planken van het merk “Windsurfer”, van Schweitzer, kwamen in 1972 op de Europese markt.

verschillende soorten surfen, een windsurfer in mooie natuur

In de jaren 70 kreeg windsurfen vooral in de VS veel aandacht. In de jaren 80 verspreidde de sport zich wereldwijd. Hoewel de eerste materialen zwaar en onhandig waren, werd windsurfen snel een populaire watersport. In 1984 was windsurfen voor het eerst te zien op de Olympische Spelen. Het is dus in korte tijd een bekende sport geworden die op veel plekken in de wereld uitgevoerd worden.

verschillende soorten surfen, een soort mix van windsurfen en golfsurfen is dit

In de jaren tachtig was windsurfen een populaire sport in Nederland, met ongeveer 300.000 boards en 500.000 mensen die het beoefenden. Tegenwoordig is het aantal actieve windsurfers flink afgenomen, met naar schatting nog zo’n 17.500 beoefenaars. Tot nu toe is er in Nederland weinig onderzoek gedaan naar deze sport. Desalniettemin zijn er een heleboel enthousiaste windsurfers te vinden en zijn er genoeg windsurfkampen waar je naartoe kunt als je deze sport wilt leren! 

Kitesurfen

Een andere vorm van het surfen is kitesurfen. Kitesurfen is een geweldige watersport waarbij je op een plank staat en wordt voortgetrokken door een vlieger. Deze vlieger is aan je middel bevestigd met een harnas, waardoor je vooruit kunt bewegen. Kitesurfen is al jaren de snelst groeiende sport ter wereld. In Nederland zijn er naar schatting al 10.000 actieve kitesurfers, en wereldwijd zijn dat er meer dan 200.000!

Er zijn dus een heleboel mensen die willen kitesurfen; het is een sport waar je een echte adrenaline kick van krijgt. Je kunt deze sport leren tijdens een leuk kitesurfkamp! Kitesurfen is een watersport die bestaat uit twee woorden: “kite” (de vlieger) en “surfen” (over de golven gaan op een kleine plank). Het wordt ook wel kiteboarden genoemd en valt onder de extreme sporten. Door de grote vlieger kun je hoge sprongen maken en snelheden tot 80 km per uur bereiken. Daarom is het belangrijk om altijd les te nemen bij gecertificeerde instructeurs voordat je begint, om ongelukken te voorkomen. Tijdens een kitesurfkamp krijg je les van goede instructeurs. 

verschillende soorten surfen, een surfer in de zonsopkomst, kitesurfen

Kitesurfen kan veilig worden gedaan, zolang je je aan de regels houdt en goed oplet. Hoewel het risico’s met zich meebrengt, zijn de veiligheidssystemen in de loop der jaren sterk verbeterd. Het weer speelt ook een belangrijke rol, dus zorg ervoor dat je altijd de laatste weersvoorspellingen checkt, de juiste maat kite bij je hebt, een veilige locatie kiest en je gezond verstand gebruikt. Je krijgt begeleiding bij dit alles tijdens een kitesurfkamp

Hoe leer ik surfen?

verschillende soorten surfen, een surfer op een board

Je kunt leren surfen door gemakkelijk een surfkamp te boeken bij ons op de website. Dat kan een golfsurfkamp zijn, een windsurfkamp of een kitesurfkamp. Daarbij vindt je in ons aanbod ook watersportkampen, waarbij je verschillende watersporten doet. Je kunt deze kampen op een heleboel verschillende locaties doen. Je kunt binnen en buiten Europa op surfkamp; er zijn namelijk ook een heleboel gave surfdorpen in Marokko! In Europa zijn populaire surfkamp bestemmingen in warme landen als Spanje, Portugal en Frankrijk

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bereiken via: (020) 808 00 46 (Ma-Vr, 9-18 uur) of een mail sturen naar vragen@juvigo.nl

5 / 5. Algemeen: 3

Suus

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *