• Menu
  • Menu

Dit zijn 6 redenen om een nieuwe taal te leren!

Als je twijfelt om een nieuwe taal te leren, geven wij 6 redenen waarom het zeker de moeite is om tijd te investeren in het leren van een nieuwe taal! Twijfel je nog over welke taal? Lees dan het artikel: 5 talen om te leren tijdens je vakantie

Je traint je brein

Je brein werkt hetzelfde als een spier. Hoe meer je het uitdaagt, hoe beter het zal worden. Vergelijk het bijvoorbeeld met je armen trainen. Hoe meer je het doet, des te zwaardere gewichten kun je dragen. Als je je brein uitdaagt met een nieuwe taal, zul je merken dat dit op meerdere vlakken een positief effect heeft. Je kunt bijvoorbeeld dingen beter onthouden. Onderzoek toont aan dat je hersenen groeien als je een vreemde taal leert. Het helpt je beter te concentreren en je geheugen te verbeteren.

Dit zijn 6 redenen om een nieuwe taal te leren! een plaatje van een brein

Taal leren is dus een goede manier om je brein gezond te houden. Het spreken van een vreemde taal kan zelfs helpen om ziektes zoals dementie en Alzheimer later in je leven te krijgen. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat eentalige volwassenen gemiddeld de eerste symptomen van Alzheimer krijgen op 71,4 jaar. Voor meertalige volwassenen ligt die gemiddelde leeftijd op 75,5 jaar. Deze resultaten blijven hetzelfde, zelfs als factoren zoals opleidingsniveau, inkomen, geslacht en gezondheid worden meegenomen. Een ander onderzoek toont ook aan dat tweetalige ouderen met ergere dementie symptomen hetzelfde niveau van functioneren kunnen bereiken als eentalige ouderen met mildere symptomen. Het is dus echt een investering in de toekomst die ervoor kan zorgen dat je gezonder blijft de rest van je leven. Investeer nu in een taalreis en je hebt er je leven lang lol van! 

Het is goed en slim om een nieuwe taal te leren, er zijn genoeg redenen voor!

Het helpt bijvoorbeeld ook bij het maken van keuzes. Dit klinkt misschien apart, maar het is echt zo! Onderzoek van de Universiteit van Chicago ondersteunt deze bewering. De onderzoekers leggen het als volgt uit: in elke taal hebben woorden een andere toon of betekenis. Hierdoor word je als meertalig persoon vaker met keuzes geconfronteerd. Dit helpt je om sneller beslissingen te nemen.

Je kunt met meer mensen communiceren

Als je besluit om een nieuwe taal te leren, is het leuk om te bedenken hoeveel mensen die taal spreken. Denk bijvoorbeeld aan het Engels of Spaans, dat wordt door honderden miljoenen mensen gesproken! Er gaat dus echt een wereld aan nieuwe mensen open waarmee je kunt communiceren. Hoe leuk is het om met deze mensen een praatje aan te gaan in hun moedertaal? Taal is sterk verbonden met cultuur en identiteit. Het brengt mensen samen en weerspiegelt de culturen en landen waar de taal belangrijk is. Wanneer je een nieuwe taal leert, open je jezelf ook voor deze culturen. Je kunt praten met moedertaalsprekers en leert meer over hun gewoonten, normen en tradities. 

Je kunt meer cultuur begrijpen en meer leren

Over heel de wereld zijn er enorm veel films, boeken, muziek, toneel en allerlei andere vormen van cultuur en entertainment gemaakt; maar niet allemaal in dezelfde taal! Je kunt nu alleen deze dingen begrijpen in de taal die je spreekt. Als je dus een nieuwe taal leert, gaat er een wereld voor je open aan allerlei entertainment- en kunstvormen! Je kunt boeken lezen zonder de originele vertaling, en films begrijpen zonder de ondertiteling mee te hoeven lezen. Je kunt ook eindelijk begrijpen wat de tekst in dat ene liedje nou precies betekent.

dit zijn 6 redenen om een nieuwe taal te leren

Hoe leuk is dat! Daarbij zijn er ook veel interessante dingen gemaakt en geschreven in een andere taal, zo zijn er een heleboel wetenschappelijke artikelen in het Engels geschreven. Als je deze taal leert spreken, kun je je kennis verbreden op een heleboel gebieden! 

Je hebt een stapje voor op de arbeidsmarkt 

boeken kun je gebruiken en er zijn 6 redenen om een nieuwe taal te leren in dit artikel

Talen leren heeft ook voordelen voor je carrière. Het is een pluspunt op je cv. De wereld wordt steeds internationaler, en bedrijven merken dit ook. Voor veel functies zoeken werkgevers steeds vaker naar mensen die meerdere talen spreken. Het leren van een taal zoals Engels, Spaans, Duits, of Frans kan nieuwe kansen voor je creëren in je loopbaan.

Als je een extra taal spreekt, kun je je bij sollicitaties makkelijker onderscheiden van andere kandidaten. Met honderden, en soms zelfs duizenden kandidaten voor de meest gewilde vacatures, is de concurrentie op de arbeidsmarkt groot. Het spreken van een tweede of derde taal kan je helpen om op te vallen, vooral als je werkervaring en kwalificaties vergelijkbaar zijn met die van andere kandidaten. Zorg ervoor dat je taalvaardigheden goed zichtbaar zijn op je cv, zodat ze niet over het hoofd worden gezien. Bedrijven zijn vaak op zoek naar mensen die veel kennis hebben van talen, en het kan net dat ene puntje zijn op je CV waardoor jij uitsteekt boven de rest. Dit kan ervoor zorgen dat jij je droombaan binnen hengelt! 

Het is tegenwoordig zeer gewild op de arbeidsmarkt om een andere taal te spreken. De opkomst van het internet heeft het voor bedrijven gemakkelijker gemaakt om internationaal uit te breiden. Veel kleinere bedrijven kunnen nu internationale klanten en partners bereiken, waardoor het spreken van een tweede taal voor steeds meer vacatures een vereiste is. Of je nu solliciteert bij een grote onderneming of een klein bedrijf, de kans is groot dat je minimaal één vreemde taal moet beheersen.

Je gaat beter kunnen multitasken

In het dagelijks leven gebeurt er veel. Of je nu thuis, onderweg of op het werk bent, je krijgt voortdurend verschillende indrukken binnen. Je bent bezig met iets, terwijl iemand je om hulp vraagt, of je leest een tekst en kunt elk moment gebeld worden door een familielid. In deze drukte is het handig om snel te kunnen schakelen. Onderzoek toont aan dat je beter kunt multitasken als je een vreemde taal spreekt.

dit zijn 6 redenen om een nieuwe taal te leren

Meertalige mensen zijn gewend om snel tussen talen te wisselen, wat hen ook helpt om sneller te schakelen tussen verschillende taken. Op het werk merk je dat je meer focus hebt, je tijd effectiever kunt gebruiken en daardoor succesvoller bent. Door een nieuwe taal te leren, raken je hersenen gewend aan het schakelen tussen verschillende taken. Dit is erg handig in het dagelijks leven. Het spreken van een tweede taal traint je brein om meerdere taken tegelijk uit te voeren.

Het is leuk! 

lees dit artikel voor 6 redenen om een nieuwe taal te leren

Daarbij is een nieuwe taal leren ook gewoon heel erg leuk! Ook zul je merken dat je er een behoorlijke zelfvertrouwen boost van krijgt als je iets hebt kunnen bestellen in een andere taal, of een film hebt gekeken zonder ondertiteling (en begrepen!). Wanneer je een nieuwe taal leert, zijn complimenten, bewondering en soms zelfs applaus leuke extra’s die erbij komen kijken.

Ook dit zal ervoor zorgen dat je je goed voelt over jezelf, en trots kunt zijn op jezelf! Daarbij is het ook leuker om op vakantie te gaan naar een land waar je de taal van spreekt! Als je de taal van je vakantieland spreekt, wordt je ervaring veel rijker. Als standaard toerist zie je vaak maar een beperkt deel van het land. Maar als je de taal beheerst, opent er een hele nieuwe wereld voor je. Je kunt bijvoorbeeld buiten de toeristische hotspots reizen en in elk restaurant bestellen zonder je ongemakkelijk te voelen. Daarbij kun je je mede-reizigers laten zien wat je allemaal hebt geleerd de afgelopen tijd. 

Je kunt ons bereiken via: (020) 808 00 46 (Ma-Vr, 9-18 uur) of een mail sturen naar vragen@juvigo.nl

5 / 5. Algemeen: 2

Suus

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *